Aspirina poate scadea riscul cancerului de prostata

Rolul inflamatiei cronice in etiologia cancerului de prostata devine din ce in ce mai clar.

Ciclooxigenaza 2(Cox2) este o enzima care face parte din raspunsul inflamator. S-a constatat ca aceasta enzima este prezenta in exces in cadrul cancerului de prostata, fiind prezenta in cantitati si mai mari in cazul prognosticelor rezervate.

Studiile au demonstrat ca medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), ce inhiba calea Cox, ar putea reduce riscul de cancer de prostate.

Acest studiu urmareste consumul de AINS si riscul cancerului de prostata, care este mai pronuntat in Finlanda.

Folosind un registru bazat pe populatia mondiala, 25.029 de barbati au fost de curand diagnosticati cu cancer de prostata, intre 1995 si 2002, insa doar 13.616 de pacienti aveau stadiul de boala bine definit, dintre acestia  9.879 cu o forma localizata de boala si 3.737 prezentand  forme extracapsulare, invazie a ganglionilor limfatici sau prezentau metastaze. Ulterior s-au obtinut informatii in legatura cu prescriptia medicatiei AINS la barbatii din acest grup.

Prelucrand datele obtinute s-a demonstrat ca pacientii cu cancer de prostata si mai ales cei care au prezentat o forma mai avansata de boala, au avut parte de o evolutie defavorabila si o deteriorare a starii de sanatate. Lotul care a utilizat Aspirina insa a prezentat rezultate mai promitatoare. La acestea se adauga si faptul ca riscul cancerului de prostata scade o data cu cresterea dozei de medicatie.

In mod cert pacientii care utilizeaza AINS prescrise de medici beneficieaza deseori si de alte servicii medicale, inclusiv screening-ul pentru PSA, o analiza frecvent utilizata pentru predictia riscului de cancer de prostata. La aceasta se adauga si faptul ca cresterea incidentei cancerului de prostata la pacientii care urmaresc tratament cu AINS nu este legat de doza prescrisa si studiile pana acum nu au obtinut rezultate concludente. Toate acestea pot fi argumente impotriva potentialului beneficiu al AINS in cancerul de prostata.

Mai important este insa scaderea incidentei cancerului de prostata la pacientii care urmeaza in mod specific tratament cu Aspirina in comparatie cu cei care urmeaza tratament cu alte AINS sau nu o fac deloc. Nu exista insa un dovezi clare in legatura cu un potential rol major al COX2 in preventia cancerului de prostata.

 Sursa: ’’Use of aspirin but not other AINS drugs is associated with decreased prostate cancer risl at the population level”  Veitonmki Th, Tammela TLJ, Auvinen A, Murtola TJ, European Journal of Cancer 2013;49:938-45

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *