Image


Dr. Georgescu Maria

Specialist obstetrica-ginecologie, atestat in Ultrasonografie Absolventa a UMF Bucuresti promotia 1985 Specializare in spitalul Universitar Bucuresti si spitalul Filantropia, sub indrumarea profesorilor Rebedea si Lemnete, cu obtinerea diplomei in anul 1988

  • Competente si experienta in Obstetrica-Ginecologie de peste 25 de ani.
  • Atestat ecografie de specialitate.
  • Educatie medicala continua prin participarea la congrese si conferinte in tara si strainatate.

La femei, pe plan mondial, cancerul mamar este cel mai frecvent cancer si principala cauza de deces prin cancer.

Aceasta afectiune este insa curabila daca este descoperita in stadii incipiente, de aceea exista un screening, o monitorizare specifica, si tratamente eficiente, conditia primordiala fiind prezentarea pacientei la medic si consecventa investigatiilor care se impun. Cancerul mamar apare mai frecvent dupa 50 de ani, rasa alba-caucaziana fiind mai expusa riscului.

De asemenea antecedentele heredocolaterale sunt importante, riscul de aparitie a cancerului mamar fiind mai mare cand exista rude de gradul unu sau doi care au avut boala.Factorii genetici se manifesta prin mutatii ale genelor BRCA, la aceste paciente existand un risc de 70-80% de a dezvolta boala.Factorii hormonali joaca rol in aparitia cancerului mamar, prin nivelul crescut al estrogenilor, in timp ce alaptarea confera protectie datorita lipsei ciclului menstrual si scaderii productiei de estrogeni.Alimentatia bogata in grasimi, sedentarismul, consumul de alcool, cresc riscul de aparitie a cancerului mamar.

Pentru diagnostic trebuie facut un examen clinic, imediat dupa menstruatie, mamografie, ecografie (eventual asociata cu elastografie), RMN, si punctie-biopsie.

In functie de stadializarea cancerului mamar exista tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau toate cele trei metode combinate.Cu cat este descoperit mai devreme, in stadii incipiente, cu atat rata de vindecare este mai mare si speranta de viata mai lunga.
Avand in vedere cele de mai sus se recomanda autoexaminarea sanilor, lunar, in prima saptamana dupa menstra, femeile putand sa observe modificari ale glandei mamare. In acest caz trebuie sa se prezinte imediat la medic, acesta continuand examenul clinic cu investigatii specifice, de laborator, ecografie sau mamografie.
Pacientele cu risc crescut de aparitie a cancerului mamar trebuie sa faca un consult senologic anual, urmat de ecografie/mamografie in functie de indicatia medicului si eventual markeri tumorali, CA 15-3 si ACE (dar care au semnificatie limitata).
Deci nu neglijati modificarile, chiar minore, la nivelul sanilor, faceti un autocontrol lunar si prezentati-va din timp la medic, abordati un stil de viata sanatos si veti iesi invingatoare in lupta cu cancerul mamar.