In ce consta consultatia ginecologica?
Consultatia ginecologica este compusa din doua etape. Prima etapa este anamneza si consta in comunicarea cu pacienta despre simptomele sale, istoria afectunii si alte detalii importante. Apoi urmeaza examenul cu valve si tuseu vaginal. La sfarsiutul consultatiei se discuta afectiunea si se informeaza pacienta asupra diagnosticului si tratamentului.
Cat timp dureaza consultatia ginecologica?
Consultatia ginecologica dureaza aproximativ 20 de minute.
Cand se efectueaza prima consultatie ginecologica?
Inainte de inceperea vietii sexuale:
-Cand tanara simte modificarea secretiei vaginale, care poate fi patologica, sau daca menstruatiile sunt dureroase si neregulate.
-Prezentarea la medic este indicata chiar inaintea inceperii vietii sexuale, medicul putand da sfaturi competente tinerei pentru a preveni o sarcina nedorita, sau contractarea unor boli cu transmitere sexuala.
Dupa inceperea vietii sexuale:
Se recomanda un consult ginecologic anual care sa contina si un examen citologic (Babes Papanicolau), pentru a detecta modificarile premature care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. La acestea se pot adauga investigatii de laborator sau ecografice pe care medicul le considera necesare.
Cum tratam sterilitatea?
Pacientelor care se prezinta pentru sterilitate li se fac mai multe investigatii pe langa consultul clinic: analize de laborator (hormonale, imunologice, si bacteriologice), ecografii simple sau pentru monitorizarea ovulatiei si investigatia partenerului din punct de vedere clinic si al spermogramei.
In ce consta monitorizarea ovulatiei?
Consta in ecografii succesive in anumite zile ale ciclului, la care se pot adauga investigatii de laborator.
Cum tratam bolile cu transmitere sexuala?
Avand in vedere frecventa crescuta si riscul mare de afectare a anexelor (ovare si trompe uterine) care poate duce la sterilitate, se recomanda examen complet al secretiei vaginale si din colul uterin, urmat de tratament tintit, complet si care sa includa obligatoriu si partenerul.
Informatii utile:
Conditiile optime pentru recoltarea examenului citologic Babes-Papanicolau sunt: 24 de ore de repaus sexual si fara igiena intravaginala, obligatoriu sa fie in afara perioadei de sangerare menstruala.
Pentru diagnosticul imagistic al modificarilor glandei mamare se recomanda efectuarea ecografiei imediat dupa terminarea menstruatiei si pana in maxim ziua a 10-a.
Pentru examenul HPV se recomanda 48 ore repaus sexual si fara igiena intravaginala.
In ceea ce priveste ecografia genitala sau abdominala totala se recomanda ingestia de lichide cu doua ore inainte pentru ca vezica urinara sa fie plina si astfel vizualizarea organelor genitale sa fie mai buna. Ecografia ajuta la stabilirea unui diagnostic in problemele ginecologice, iar in perioada de sarcina constituie un mijloc foarte important in monitorizarea sarcinii (etapele cresterii fatului, dimensiunile acestuia, morfologia, bataile cardiace, etc)