Psoriazis

Este boala inflamatorie cronica ce afecteaza pielea si articulatiile mari. In ce priveste pielea, zonele cele mai frecvent afectate sunt: coatele, genunchii, gambele, scalpul (pielea capului), regiunea lombosacrata (partea de jos a spatelui), dar putem nota cazuri de psoriazis generalizat (pe tot corpul).
Cauzele bolii sunt genetice si imunologice. Se declanseaza dupa episoade de infectie, stress, si traume.
Psoriazisul este o afectiune care nu are vindecare si care evolueaza in episoade mai mult sau mai putin grave. Boala poate afecta atat adultii cat si copii.
Psoriazisul se prezinta sub forma unor placi mai mult sau mai putin largi, eritematoase (rosii) acoperite de o piele ingrosata, albicioasa, foarte uscata. Placile pot fi uneori pruriginoase (dau senzatie de mancarime).
Procesul de aparitie a placilor de psoriazis este parakeratoza (accelerarea regenerarii celulare, care se va face in 3-5 zile fata de 23-28 zile in mod normal).
Forme clinice :
1.Psoriazis vulgar: afecteaza numai pielea.
2.Psoriazis artropatic (articular) : afecteaza articulatiile singur sau asociat unui psoriazis vulgar.

Psoriazis vulgar

3.Psoriazis pustulos: placi eritematoase acoperite de mici pustule ce pot aparea pe orice zona a corpului dar mai ales pe palme si pe plantele picioarelor.
4.Psoriazis al ungiilor: unghiile sunt albicioase, ingrosate, sau distruse uneori chiar in totalitate (onicholiza).

5.Psoriazis eritrodermic: este forma generalizata de psoriazis.
Prognostic si tratament :
Trebuie subliniat ca psoriazisul nu are un tratament care vindeca, dar sub un bun control dermatologic major severitatea cazurilor pot fi bine controlate.
Tratamentul local este cel care primeaza: emoliente, keratolitice, dermatocorticoizi, derivatii de vitamina D locali.
In caz de psoriazis foarte intins sau reticient la tratamentul local se vor administra tratamente pe cale orala, Metotrexat, Etretinat,etc.

Comments 3

  1. Buna ziua. Eu am avut psoriazis iar mama s-a adresat Părintelui staret Ioil Corbu/ Falticeni de la Mănăstirea Leucusesti iar parintele cu ajutorul sfintelor rugaciuni, la doar o zi dupa discutie, a reusit sa faca reala vindecarea mea. Practic cu ajutorul rugaciunilor catre Bunul Dumnezeu am reusit sa ma vindec de aceasta grea boala. Contactati Parintele, mergeti la manastirea sa si vei vedea ca veti fi ajutati daca aveti incredere. Doamne ajuta!

    1. “Doctorul pune pansamentul dar Dumnezeu vindeca rana”, e o zicala, in acest context nu trebuie minimalizat rolul medicului si al tratamentului dar si credinta ne vindeca sufleteste, spiritual si implicit fizic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *