Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata inflamatorie extrem de comuna, caracterizata de roseata si aparitia de coji in zonele in care glandele sebacee sunt numeroase si foarte active, cum ar fi fata, scalpul, zona presternala si pliurile (axilare, submamare, inghinale). Cea mai usoara forma din spectrul de manifestari ale acestei afectiuni este matreata. Nu este contagioasa.
Debutul poate aparea chiar in primele luni de viata, sub forma “crustelor de lapte”, insa incidenta maxima este intalnita la persoanele intre 20 si 50 de ani,afectand mai frecvent sexul masculin.

Factori favorizanti
o Factorul genetic este foarte important: pacientii mostenesc terenul predispozant, asa numita stare seboreica, caracterizata prin activitate crescuta a glandelor sebacee, tradusa in general prin ten si scalp grase sau cu tendinta la ingrasare.
o Ciuperca Malassezia furfur, prezenta in mod obisnuit pe pielea oricarei persoane, a fost implicata in producerea acestei boli. In cazul celor afectati insa nivelul de colonizare este mai crescut decat al pielii sanatoase. Aceasta ciuperca se hraneste cu sebum, grasimea naturala a pielii, si accelereaza ritmul normal de descuamare a pielii capului. Grasimea acumulata la nivelul scalpului impiedica eliminarea acestor celule moarte, care se aglomereaza sub forma inesteticilor fulgi de matreata.

Semne si simptome
Leziunile sunt pete de culoare rosu-orange acoperite de coji albicioase grase, care apar in zonele bogate in glande sebacee. Acestea sunt reprezentate de scalp, frunte, aripile nasului, barbie, obraji, urechi si chiar zona presternala (capul pieptului). Crustele si fisurile sunt in mod obisnuit intalnite in pliul din spatele urechilor.
Aparitia leziunilor este insotita in general de mancarime, accentuata de transpiratie. Severitatea leziunilor nu este direct proportionala cu secretia de sebum, ci se coreleaza cu o compozitie particulara a acestuia care intretine conditiile favorizante. Matreata este forma non-inflamatorie, mai putin severa, a dermatitei seboreice.
Dermatita seboreica este o afectiune cronica, cu evolutie ondulanta, cu pusee acute si perioade de ameliorare. Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (scarpinat) sau de stresul emotional. Numerosi pacientilor relateaza inrautatirea simptomelor iarna. Desi expunerea la soare este benefica pentru cei mai multi, exista un procent la care afectiunea este inrautatita de fotoexpunere.
Dermatita seboreica este foarte frecventa, majoritatea persoanelor prezentand cel
putin un episod de-a lungul vietii. Afectiunea se amelioreaza vara si se reactiveaza
toamna. Odata cu inaintarea in varsta scade frecventa si severitatea perioadelor de
acutizare.

dermatita seboreica

dermatita seboreica frunte
dermatita seboreica profil
dermatita seboreica profil

Tratament 
Fiind vorba de o afectiune cronica, nu se pune problema vindecarii, ci a tratarii
puseelor acute.
Numeroase cazuri de dermatita seboreica sunt tratate in mod eficient prin utilizarea
sampoanelor cu efect antifungic (sulfura de seleniu, piritionat de zinc, ketoconazol). Acestea trebuie folosite zilnic (in cazul fetei si a trunchiului) sau de 2-3 ori pe saptamana (pentru scalp), cu mentinerea spumei formate pe piele timp de 5-10 minute inainte de clatire pentru a lasa ingredientele sa actioneze. Odata ce episodul acut este controlat, utilizarea samponului poate fi redusa la o data pe saptamana sau la nevoie.
In continuare, poate fi folosit un al doilea produs cu actiune antifungica, sub forma
unei solutii la nivelul scalpului si a unei creme pentru pielea neacoperita de par.
Cazurile mai severe vor necesita tratament antiinflamator (steroizi locali) pentru
ameliorarea eritemului si pruritului.

Dr. Cristea Andra

Comments 4

  1. Prietena mea are ceva asemănător, dar care se umfla exagerat. Are ochiul extrem de umflat. Aceasta sa fie?

  2. eu am observat ca a aparut in zona perciunilor , dupa ce am folosit in mod constant uscatorul de par la treapta cea mai inalta a caldurii….mi s-au ameliorat mult simptomele folosind un unguent cu rostopasca…dar evident cum spal si usuc problema incepe sa se accentueze

  3. Asa ceva am si eu pe frunte nu ma mananca doar foarte rar da mi se cojeste fruntea cu bucati de pile foarte mici si daca ma sterg incet pe frunte cu un prosop curat cu apa mi se curata fruntea de pielitele respective iar apoi mi se inrosesc mai tare si apoi imi trece in cateva ore, cand imi apar cand imi dispar, dimineata cand ma trezesc se vede dar nu tot mereu sau cand este cald incepe sa imi iasa mai tare s ma mananca dar la rece nu ce crema imi recomandati?? Va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *