Endometrioza – simptome si tratament

Endometrioza este o boala estrogen-dependenta inflamatorie si se caracterizeaza prin prezenta de tesut endometrial-like in afara cavitatii uterine.Este o afectiune cronica cu etiologie inca nedefinita complet si cu o conduita optima neclara.

Sir William Osler spunea : “Cine cunoaste endometrioza cunoaste ginecologia.”
Aceasta afectiune a fost studiata permanent si s-a constatat ca este asimptomatica in pana la 22% din cazuri, produce infertilitate la 20-50% dintre paciente si evolueaza cu dureri cronice pelvine in 50% din cazuri. Din acest punct de vedere si tratamentul endometriozei se refera la tratamentul durerii si al infertilitatii, cercetatorii subliniind faptul ca tratamentul se adreseaza doar endometriozei simptomatice.

Tratamentul medical se face pentru ameliorarea durerii si prevenirea recidivelor, folosind in acest sens antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS )si preparate hormonale.

AINS -inhiba sinteza de prostaglandine si astfel scad durerea si inflamatia.Contraindicatiile uzuale sunt bolile cardio-vasculare si efectele secundare gastrice.

Contraceptivele orale combinate se folosesc pentru tratamentul durerii asociate endometriozei. Ele inhiba GnRH, scad sangerarea si decidualizeaza implantele endometriozice.2009-08-07_03 36_endometrioza

Progestativele -antagonizeaza efectul estrogenilor, scad implantele peritoneale si se folosesc pe cale interna sau sub forma de dispozitiv intrauterin ( sterilet ).

Antigonadotropinele – suprima pick-ul de LH, conducand la anovulatie.Reactiile adverse cum ar fi acneea, hirsutismul, depresia, cresterea ponderala, au dus la reducerea utilizarii acestei substante.

Avand in vedere efectele benefice dar si contraindicatiile sau efectele secundare ale diferitelor formule terapeutice, se recomanda expres tratamentul endometriozei sub control medical si la indicatia specialistului ginecolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *