Prostatita, o afecțiune urologică tratată cu succes

Prostatita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni urologice și poate afecta bărbații de toate vârstele, deși, în trecut, era mai întâlnită după vârsta de 50 de ani.

Potrivit statisticilor, prostatita este acum prezentă la aproximativ 35-40% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, iar după 50 de ani, la 50%.

La o treime din numărul total de bărbați care suferă de această boală inflamatorie, prostatita trece într-o formă cronică.

Poți afla mai multe despre incidența prostatitei, în studiul celor de la EUROPEAN UROLOGY OPEN SCIENCE.

Ce este prostatita?

Este o  tulburare a aparatului genito-urinar masculin care se manifestă prin inflamația prostatei –   glanda situată sub vezica urinară a unui bărbat care ajută la producerea materialului seminal, esențial pentru fertilitate.

Cu ajutorul hormonilor, prostata produce o secreție lăptoasă care se amestecă cu sperma în timpul ejaculării. I de datorează aproximativ 10 la sută din lichidul seminal.

Tipuri de prostatită

Prostatita poate fi clasificată în 4 tipuri, în funcție de cauze și modul lor de manifestare.

După momentul debutului: vorbim despre prostatită acută și prostatită cronică.

Legat de originea ei, avem prostatită bacteriană și prostatită abacteriană.

 • prostatita acută bacteriană este cea mai întâlnită formă pentru că orice bacterie care poate provoca o infecție a tractului urinar poate determina și acest tip de afecțiune urologică la bărbați.

Bacteriile migrează prin urină și tractul urinar până când intră în contact cu prostata. Odată ce contactul are loc, bacteriile colonizează prostata generând o infecție care poate deveni gravă dacă nu este tratată. Cei mai frecvenți Germeni al prostatitei sunt cei gram negativi precum  E.Coli, Ureaplasma, Chlamydia samd.

Atenție: bolile cu transmitere sexuală (BTS) pot provoca prostatită bacteriană!

 • prostatita cronică bacteriană apare ca o consecință a netratării formei acute ( prin tratament cu antibiotice și medicamente anti-inflamatorii ) și presupune o recurență a infecțiilor la nivelul tractului urinar.

Dar poate fi cauzată și de adenomul de prostată.

 • prostatita nebacteriană / în faza sa cronică – Sindromul durerii pelvine este diagnosticată la peste 90% dintre bărbații care se prezintă la urolog.

Se cunoaște a avea drept cauze fie un micro organism, fie o tulburare a terminațiilor nervoase ale prostatei (uneori în urma unei traume pelviene).

La fel de ușor poate apărea și prin iritarea datorată refluxului urinei care curge în prostată, sau modului în care sistemul imunitar a răspuns unei infecții urinare, în trecut.

Profilul pacienților care suferă de prostatită

Factorii predispozanți pentru instalarea prostatitei sunt cei care afectează golirea corectă a vezicii urinare și a țesutului prostatei.

În mod clasic, Prostatita afecteaza populatia de vârstă tânără (18-35 ani) si este cauzată de sexul neprotejat și de lipsa igienei intime corecte.

Vârsta este un factor direct, deoarece de la vârsta de 35 de ani apar modificări majore ale prostatei, care duc la hiperplazia benignă de prostată (creșterea volumului prostatei, prostată mărită ) și determină probleme în golirea normală a vezicii urinare.

La rândul său, această creștere creează zone de prostată care sunt ușor colonizate de bacterii. Un adevărat cerc vicios.

Cateterizarea urinară recentă, biopsia de prostată, seropozitivitatea cresc riscul unui pacient de a fi diagnosticat cu prostatită.

Pană la 50% dintre pacienții de peste 40 de ani cu prostatită netratată la vârstă tânără pot suferi modificări la nivel celular ce pot cauza apariția de tumori.

Simptomele prostatitei

Această afecțiune nu apare întotdeauna brusc: se poate manifesta treptat, ceea ce ar putea întârzia vizita la medic.

Atenție dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

 • durere sau senzație de arsură la urinare
 • dificultatea de a urina, cum fi picurarea sau ezitarea
 • presiune scăzută a jetului urinar și întreruperea jetului urinar
 • nevoia de a urina urgent și brusc, mai ales noaptea
 • retenția acută de urină
 • prezența sângelui în urină sau în spermă
 • urină tulbure
 • durere în penis, testicule, abdomen inferior, spate inferior sau perineu (zona dintre scrot și rect).
 • ejaculare dureroasă și uneori prematură
 • pierderea totală sau parțială a erecției
 • dacă prostatita este cauzată de o infecție, pot apărea, de asemenea, febră și o stare generală de rău.

Dacă în cazul prostatitei cronice simptomele au o severitatea medie și se manifestă mai bine de 3 luni, în cazul prostatitei acute bacteriene disconfortul este unul major. De aceea, se impune o îngrijire medicală imediată, pentru a se evita complicațiile.

Sunt și cazuri în care prostatita este asimptomatică și ea este diagnosticată în cadrul unui control urologic de rutină.

La oricare dintre aceste simptome ale prostatitei, prezintă-te la un medic specializat în urologie, pentru a avea parte, în timp util, de un diagnostic corect și un tratament medical eficient!

Diagnosticul prostatitei

În primă fază, medicul urolog va realiza un examen fizic general și va pune întrebări legate de istoricul medical al pacientului.

Diagnosticul prin Ultrasonografie permite măsurarea volumului corect al prostatei (variabil in funcție de Vârstă) si identificarea oricarei Afecțiuni la nivelul prostatei. Orice modificare a volumului poate indica o afecțiune la nivelul prostatei: prostatită, adenom, carcinom … samd

Vor urma analizele de laborator care vor determina prezența unor bacterii în urină și tipul acestora.

Importante sunt și culturile din secrețiile prostatice rezultate prin masarea prostatei.

De asemenea, tușeul rectal poate releva o eventuală inflamație a prostatei.

Apoi, la palparea abdomenului se poate simți un blocaj al urinei în vezică.

Tratament prostatită

Specialiștii în urologie recomandă aportul de antibiotice pe cale orală atât pentru prostatita acută, cât și pentru prostatita bacteriană cronică, timp de 4-6 săptămâni, prelungind intervalul până la 12 săptămâni, dacă este necesar.

În prostatita acută sunt de efect antibiotice bactericide potrivite pentru bacterii gram-negative.

În prostatita cronică, se administrează antibioticele care pătrund bine în țesutul prostatei (liposolubile), pentru că difuzează în mod corespunzător lichidul de prostată: tobramicină, netilmicină, trimetoprim, doxiciclină, ciprofloxacină, fosfomicină și ceftriaxonă.

În cazurile de prostatită acută se poate ca pacientul să fie spitalizat și să primească antibiotice prin ser.

Pe de altă parte, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot fi prescrise pentru a lupta împotriva durerii.

Alte tratamente adjuvante: fitoterapie, alfa-blocante, relaxante musculare, inhibitori 5-alfa-reductazei, modificări ale obiceiurilor de viață.

Așadar tratamentul prostatitei depinde în mare măsură de cauza și de stadiul bolii.

În cazul infecțiilor recurente ale tractului urinar și atunci când tratamentul medicamentos nu are rezultatele dorite, o intervenție chirurgicală este soluția pentru vindecare. Mai precis, se îndepărtează țesuturile infectate ale prostatei prin prostatectomie transuretrală.

Tratamentul prostatitei cronice nebacteriene se va concentra pe ameliorarea simptomelor cu ajutorul medicamentelor alfa-blocante care relaxează mușchii vezicii urinare și a prostatei, fluxul de urină fiind deblocat în acest fel.

Evitarea consumului de alimente picante, băuturi acidulate și cofeină ajută la îmbunătățirea stării pacientului cu prostatită cronică.

Practicarea unor sporturi, cum ar fi ciclismul, care pun presiune pe zona pelviană este contraindicată.

O alimentație echilibrată cu un aport obligatoriu de acizi grași Omega 3 este importantă pentru susținerea sistemului imunitar și pentru evitarea constipației.

Ca și soluții naturiste, recomandăm consumul de  urzică, roșii, pătlagină, patrunjel, varză, dovleac, semințe de susan, propolis.

Profilaxie prostatită

Previno pentru a nu ajunge să vindeci, ar trebui să fie calea de urmat de către fiecare om care iși dorește o viață sănătoasă.

E simplu să previ prostita dacă:

 • mergi de 2 ori pe an la un control de urologie, pentru a descoperi din timp orice anomalie la nivelul aparatului genito-urinar
 • menți igiena intimă constantă și corectă, cea mai eficientă barieră împotriva bacteriilor
 • bei cel puțin 2 litri de apă pe zi, lichidele ajutând la eliminarea toxinelor și la un proces de urinare normal
 • eviți consumul de zahăr, sare, proteina animală în exces, alcoolul, tutunul, cofeina, pentru că este demostrată legătura acestora cu procesele inflamatorii din organism
 • faci mișcare pentru a întări sistemul imunitar și a ajuta la detoxifierea organismului
 • te protejezi împotriva frigului și a umezelii
 • eviți sexul anal neprotejat

Concluzie

Prostatita afectează bărbații pe termen scurt sau lung.

Complicațiile prostatitei pot crea un disconfort fizic și emoțional major pentru un pacient diagnosticat cu o formă acută sau cronică.

Este o afecțiune comună și este de preferat scăderea ratei de îmbolnăvire.

Iar acest lucru se poate realiza numai prin conștientizarea importanței pe care controalele regulate la urolog o are asupra sănătății aparatului genital masculin.

Programează-te și tu, cu încredere, la telefon 021 210 45 92 / 0748 923 285.

Vei avea parte de o consultație urologică profesionistă, în detaliu, din partea unui urolog cu experiență, asistată de aparatură modernă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *