Acneea

Este o boala de piele care poate aparea la orice varsta, dar afecteaza in particular adolescentii (80%). Se prezinta sub forma de comedoane (puncte negre) sau leziuni (cosuri) mai mult sau mai putin rosii, inflamatorii si/sau infectate.

Desi majoritatea formelor sunt de acnee vulgara (comedoane sau microchisturi cu sau fara cap alb purulent), uneori avem de-a face cu leziuni mai grave, de acnee nodulo chistica. Acest tip  de acne este mai des intalnita la barbati si se prezinta sub forma de noduli si chisturi profunde si care pot evolua spre abcese, cu risc de cicatrici foarte importante.

Cauze:

1.  Un anumit tip de piele (acneica) ce prezinta o secretie sebacee (grasa) in exces, glandele sebacee a pacientilor fiind crescute in volum si cu secretie abundenta.

Porii dilatati si cu tendinta de a se autoobstrua cu secretia grasa abundenta si celule moarte exfoliate. Se formeaza astfel ‘’dopuri’’ care vor devein  ‘’puncte negre’’ (comedoane) prin oxidare.

Comedoanele, o prezenta nedorita de catreorganism, se vor inflama si vor devein leziuni mai mari, infectate (rosii, dureroase, cu cap purulent).

2.  Radiatiile solare directe au rol calmant intr-o prima faza dar au efecte inflamatorii pe termen mai lung. De aceea persoanele cu piele acneica prezinta pusee importante la sfarsitul verii.

3.  Factori hormonali: Progesteronul (predominant in a doua faza a ciclului menstrual) are un rol inflamator si agraveaza leziunile existente in faza premenstruala.

4.  Factori de stress: Stress-ul elibereaza anumite substante in organism cu efect inflamator. De aceea persoanele cu piele acneica prezinta agravari in perioade de stress (examene, moment dificile ale vietii).

De subliniat ca alimentele nu au  rol esential in aparitia leziunilor acneice dar totusi trebuie evitat consumul in cantitate mare a alimentelor grase.

Masuri de preventie :

Chiar de la aparitia primelor puncte negre este foarte importanta toileta, spalatul dimineata si seara cu un sapun fara soda caustica sau mai bine un gel anti-acneic.

Protecita solara este foarte necesara, soarele fiind un factor important in aparitia leziunilor acneice.

Machiajul nu este interzis, dar se recomanda produse non-comedogene (dermato cosmetice).

Femeile care se machiaza trebuie sa se demachieze in fiecare seara, utilizand un demachiant urmat de o lotiune tonica ce trebuie obligatoriu spalata cu un gel sau sapun specific.

Tratament :

O acnee lejera nu necesita tratament. Respectand o igiena buna si utilizand produse de machiaj non-comedogene, leziunile se vor estompa de la sine in cateva luni/ani.

Formele moderate sau severe necesita insa tratamente dermatologice adecvate, care sunt lungi, dureza cativa ani, cu o alternanta de perioade bune si mai putin bune, dar pacientul trebuie sa fie rabdator si perseverant.

Acnee-frunte

Acnee-frunte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *