Investigatii ginecologice pe grupe de varsta

Dupa inceperea vietii sexuale  este foarte important sa mergeti la un consult ginecologic anual, medicul putand sa observe modificari inainte ca acestea sa devina simptomatice. De asemenea elvava indica si investigatii complementare, care ajuta la un diagnostic corect si tratament adecvat. Iata care sunt pachetele de investigatii ginecologice, pe care trebuie sa le faci, in functie de varsta ta:

Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 18-25 ani

Tinerele intre 18-25 ani au nevoie de sfatul medicului ginecolog atat pentru a invata sa foloseasca corect metodele contraceptive cat si pentru a se feri de bolile cu transmitere sexuala, care pot avea repercusiuni si la nivelul colului uterin dar si utero-tubare, cu implicatii negative in fertilitate. In acest context se recomanda: examenul de secretie vaginala, Papanicolau, Chlamydia si Mycoplasma-Ureaplasma. Examenul senologic si ecografia de san,precum si cea utero-ovariana, completeaza tabloul investigatiilor acestei perioade de varsta.

Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 25- 40 ani

La femeile intre 25 si 40 ani se indica pe langa aceste investigatii si analize preconceptionale, atunci cand se hotaresc sa devina mame, pentru ca sarcina sa se instaleze in corpul perfect sanatos al femeii, iar daca sunt probleme sa poata fi rezolvate terapeutic inainte de instalarea sarcinii. Etapa de maternitate  aduce cu sine necesitatea unor investigatii sanguine si ecografice regulate, pentru monitorizarea corecta a sarcinii.

Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 40-50 ani

Perioada intre 40-50 ani este caracterizata de modificari uneori lente, alteori furtunoase, care conduc la instalarea menopauzei. La analiza de secretie vaginala, Papanicolau si ecografia pelvina se adauga mamografia, care este bine sa se faca la interval de doi ani.

Dupa instalarea menopauzei se continua efectuarea examenului citologic Babes-Papanicolau de rutina, anual, iar dupa trei rezultate negative se poate face la intervale mai mari, la indicatia medicului. Se continua screeningul pentru cancerul mamar prin mamografii la doi ani, asociate cu alte investigatii recomandate in functie de patologie, si ecografia abdomino-pelvina anuala, stiut fiind ca la menopauza se pot dezvolta afectiuni maligne ovariene. De asemenea trebuie facuta osteodensitometria la interval regulate pentru a preintampina aparitia osteoporozei.

Trebuie specificat ca, indiferent de varsta, anual trebuie facute analize de sange uzuale, sumar de urina si eventual uroculturasi, in functie de patologie, si teste endocrinologice. Pentru a preintampina afectiunile din sfera genitala  recomandam tuturor femeilor consultatia ginecologica anuala si investigatiile aferente fiecarei grupe de varsta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *