Herpesul

În general, se consideră ca herpesul nu este o afecţiune prea gravă şi că se poate trata foarte uşor. O caracteristica importanta a virusului herpetic este insa faptul ca, odata infectata, persoana ramane asa pentru toata viata. Dupa infectia primara, virusul se instaleaza in ganglionii din apropierea locului de infectie, de unde este reactivat cu sau fara cauza favorizanta, de obicei insa in perioade de scadere a imunitatii organismului. Localizarea specifica pentru fiecare persoana explica si faptul ca leziunile apar in general in acelasi loc (sau, mai rar, locuri).
Cauza aparitiei este virusul herpes simplex (HSV). Din cele opt tipuri cunoscute, cele mai frecvent intilnite sint HSV-1 si HSV-2, care se manifesta sub forma de umflaturi de culoare rosie presarate cu vezicule pline cu lichid, mici si dureroase, localizate la nivelul fetei, respectiv al organelor genitale.
Infectia se transmite prin contactul cu o leziune sau chiar prin contact piele pe piele, deoarece virusul are perioade in care este transmisibil fara ca pe piele sa existe semne.

Herpesul labial

Este produs de infectia cu HSV-1. Exista posibilitatea ca in momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Daca totusi apare, leziunea herpetica poate fi mai severa decat la urmatoarele recurente. Debuteaza ca o zona micuta de culoare rosie pe care se dezvolta veziculele de culoare galbuie, localizate la nivelul buzei, dar putindu-se extinde uneori si catre nari. Sint insotite de o senzatie caracteristica de arsura si mincarime. Leziunea herpetica poate fi dureroasa. Veziculele se usuca in citeva zile, lasind in urma o crusta aderenta care se desprinde in una sau doua saptamini fara sa lase urme.
Dintre factorii care predispun la episoade de herpes amintim:
o infectii
o stari febrile
o expunerea la soare (multe persoane vin dupa citeva zile de plaja cu leziuni importante)
o perioada menstruala
o sarcina
o stresul
o oboseala
o proceduri estetice traumatice la nivelul buzelor (de exemplu tatuajul semipermanent, injectarea de fillere)

Herpesul genital

In general, infectia se dobindeste in cursul unui contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu HSV-2. Simptomele apar la circa 2 saptamini de la transmitere si au o durata de 2-4 saptamini. Totusi, multe persoane infectate cu HSV-2 pot sa nu prezinte niciodata leziuni herpetice sau pot avea leziuni usoare, pe care le confunda cu muscaturi de insecte sau alta iritatie a pielii. In general, persoanele cu herpes genital au in medie 4-5 episoade eruptive pe an.

In timp, frecventa episoadelor de herpes (atit labial, cit si genital) scade.

Tratamentul consta in aplicarea locala de crema antivirala (Aciclovir, Zovirax) si de antiseptice in leziunile mai extinse pentru a preveni suprainfectia. In caz de episoade mai severe, tratamentul antiviral poate fi si oral, in doza si pe perioada strict recomandate de medic. Este important de retinut ca tratamentul poate scurta durata si ameliora simptomele herpesului, dar nu previne aparitia unei noi eruptii.

Ce facem cind a aparut herpesul?
• Aplicam crema antivirala de citeva ori pe zi la nivelul leziunii
• Compresele reci aplicate la acest nivel reduc inflamatia (scad roseata si tumefactia )
• Ibuprofenul si paracetamolul amelioreaza durerea
• Evitam alimentele acide (de exemplu citricele sau tomatele)

Cum prevenim eruptiile herpetice?
• Evitind expunerea prelungita a buzelor la soare (folosind o palarie sau aplicind pe buze un stick sau crema cu filtru UV)
• Evitind contactul intim (de exemplu sarutul) cu persoane care au herpes labial sau genital
• Evitind folosirea in comun a prosoapelor, veselei sau a altor obiecte cu o persoana care are herpes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *