Patologia sindromului ovarului polichistic (PCOS) se caracterizeaza prin infertilitate, oligomenoree/amenoree si chisturi ovariene bilaterale.
PCOS este cea mai frecventa cauza de infertilitate anovulatorie, fiind prezenta la 75% din cazuri.
Prima optiune de tratament este clomifen citratul (CC), dar cand nu avem rezultat in conceptie se foloseste sondajul ovarian laparoscopic. Acesta este o procedura cu morbiditate mica si poate duce la ovulatii consecutive cu risc minim de sarcini multiple, iar la stimularea cu CC raspunsul este crescut.
Obezitatea din cadrul sindromului PCO este si ea un factor care reduce sansa de sarcina prin anovulatie, comparativ cu femeile cu greutate normala sau usor supraponderale, de aici si necesitatea revenirii la o greutate normala, pentru instalarea sarcinii.
Din punct de vedere hormonal, androgenii sunt implicati in ovulatie si sarcina in sensul ca valorile mari de testosteron reduc posibilitatea ovulatiei si a sarcinii.
Desi anovulatia la pacientele cu PCOS este de obicei asociata cu neregularitati menstruale, la aproximativ 24% dintre femei ciclul este aparent regulat.
Mai mult chiar, la unele paciente apar ovulatii ocazionale, ceea ce explica instalarea sarcinilor in timpul investigatiilor sau asteptand tratamentul. Aceasta se intampla insa foarte rar la pacientele cu obezitate, concentratii ale testosteronului seric peste limita sau la cele cu infertilitate de peste 3 ani, la care s-a observat si ca sondajul ovarian laparoscopic nu a fost urmat de ovulatie si instalarea unei sarcini.
In concluzie, la punerea diagnosticului de PCOS, pacienta trebuie consiliata in vederea instituiri tratamentului adecvat si in perspectiva viitoarelor sarcini.
Articol scris de Dr. Maria Georgescu | Sursa: “Gineco.eu” volumul 9, nr. 34/2013