Vitiligo

Vitiligo este una dintre cele mai frecvent intalnite discromii cutanate, afectand circa 1-2 % din populatie. Desi fara risc vital, boala afecteaza prin impactul de natura psihologica pe care il are asupra indivizilor.
Vitiligo este o boala cronica cauzata de distrugerea totala sau partiala a celulelor care produc pigmentul pielii (melanina), acestea nemaifiind recunoscute de catre sistemul imun ca apartinand organismului. Cauzele pot fi multiple, insa sunt incomplet intelese.
Debutul are ca varsta medie 20 de ani si se asociaza deseori cu alte afectiuni autoimune, cum ar fi: disfunctii ale glandei tiroide, diabet zaharat de tip 1, anemie pernicioasa (carenta de vitamina B12), alopecia areata, lupus eritematos sistemic, psoriazis sau poliartrita reumatoida. Boala nu este contagioasa si nu se mosteneste, insa poate fi mostenita predispozitia catre ea. Dintre factorii care pot determina declansarea ei sunt citati stresul psihic, traumatismele, arsurile solare severe sau afectiunile sistemice, lista nefiind epuizata.
Leziunile de vitiligo apar sub forma unor zone depigmentate circumscrise la nivelul pielii si al mucoaselor, locurile de predilectie fiind fata, gatul si organele genitale. Regiuni frecvent afectate sînt cele supuse la traumatisme repetate, cum ar fi zonele frecate zilnic de bretelele de la sutien sau incheietura la care este purtat ceasul.
Vitiligo la nivelul scalpului se asociaza cu depigmentarea firelor de par, care poate merge de la o suvita izolata pina la albirea completa a parului, acest fapt fiind un indicator de evolutie nefavorabila a bolii.
Nu sunt afectate numai celulele pigmentare ale pielii, mucoaselor si parului, ci si ale retinei si urechii interne, astfel ca, in rare cazuri, in vitiligo poate fi afectat si vazul sau auzul.
Cel mai important risc este cel al arsurilor solare, deoarece pielea depigmentata este extrem de sensibila si nu mai are nici un fel de protectie impotriva soarelui. Este deci obligatorie evitarea expunerii neprotejate la soare.

Tratament
In functie de extensia leziunilor, se poate opta pentru repigmentare sau pentru depigmentarea completa, rata de vindecare fiind cu atat mai mare cu cat tratamentul este inceput mai devreme.

Tratamentul de repigmentare
In vitiligo extins:
o fototerapie: sedinte cu UVB cu banda ingusta (spectru de 310-315 nm şi lungime maximă de undă de 311 nm), de 2 ori pe saptamina, dau rezultate bune, insa vitiligo la nivelul mainilor si picioarelor este foarte rezistent la tratament
o corticoterapie sistemica: in vitiligo generalizat si rapid progresiv se face asa numita puls-terapie care consta in perfuzii cu corticoizi timp de trei zile pe saptamana, 1 saptamana pe luna, timp de 6 luni; poate preveni depigmentarea in boala activa si poate produce repigmentare.
o L-fenil-alanina: eficienta sporita cind este asociata sedintelor UVB
o fenitoina: stimuleaza sinteza de colagen, insa unul din efectele adverse este hiperpigmentarea faciala
In vitiligo localizat si leziuni de mici dimensiuni:
o corticoterapie locala: in vitiligo localizat la nivelul fetei si extremitatilor, rezultatele sunt moderate, repigmentarea fiind maxima dupa 4 luni de la inceperea tratamentului
o imunomodulatori topici: tacrolimus unguent (0,03-0,1%) de 2 ori pe zi, eficient in special cind este asociat sedintelor UVB
o analogi de vitamina D: calcipotriol, asociat sedintelor UVB (nu se foloseste pe fata)
o melagenina (derivat din placenta): un tratament eficient si sigur pentru copii
Din pacate, in cele mai multe cazuri nu se obtin rezultatele dorite, asa ca una din alternativele cele mai la indemana ramane camuflarea leziunilor cu produse de machiaj sau autobronzante.
Pacientii cu leziuni stabile de mici dimensiuni sunt candidatii ideali pentru tratamentul chirurgical care consta in diverse tipuri de grefe de piele.

Depigmentarea se recomanda în vitiligo extins, in care leziunile depasesc 50% din suprafata cutanata, si fără rezultate satisfăcătoare în ceea ce priveşte terapia de repigmentare. Decolorarea este permanenta si este necesara consilierea psihologica prealabila a pacientilor. Se folosesc produse pe baza de hidrochinona in concentratie de 2-4%, de doua ori pe zi, timp de 3-12 luni.

Comments 1

  1. Buna ziua eu am o pata alba pe buza si mi sa zic ca este vitiligo as dori sa stiu daca exista si este posibil un tratament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *